- Olieprijzen kunnen fors dalen in 2025, vanwege het overvloedige aanbod op de wereldmarkt.
- Energie-analist Tom Kloza wijst onder meer op de hoge olieproductie in de VS.
- Ook andere marktexperts voorzien lagere prijzen, ondanks de spanningen in het Midden-Oosten.
- Lees ook: Olieprijs stijgt door onrust in Midden-Oosten: Israël zou aanval op olie-installaties Iran overwegen
De mondiale oliemarkt gaat een onrustig jaar tegemoet. Prijzen voor ruwe olie kunnen in 2025 fors zakken, volgens energie-analist Tom Kloza van databureau Oil Price Information Service.
De analist denkt dat olieprijzen in 2025 meer neerwaartse druk zullen ondervinden, ondanks zorgen dat conflicten in het Midden-Oosten kunnen escaleren. Daarbij is vooral van belang of het aanbod vanuit Iran wordt verstoord.
Het is volgens Kloza niet slim om te gokken op verstoringen van de aanvoer van olie uit het Midden-Oosten. De wereld kampt al met zoveel overaanbod, dat de prijzen zeker zullen dalen, stelde Kloza deze week in een interview met tv-zender CNBC.
Hoge olieproductie in VS en extra aanbod van OPEC+
De VS produceerde in 2023 meer olie dan enig ander land, volgens gegevens van de Energy Information Administration. De Amerikaanse productiehausse zal waarschijnlijk tot minstens 2026 aanhouden, schatte Goldman Sachs eerder. Dat heeft mede te maken met toegenomen efficiëntie bij het boren naar olie.
De OPEC+-landen zullen onder leiding van Saudi-Arabië naar verwachting ook meer ruwe olie produceren tegen het einde van het jaar, verwacht Kloza, Hij gelooft niet dat er een serieuze verstoring komt van het olieaanbod door de oplopende spanningen tussen Israël en Iran. "Dat is niet waarschijnlijk. Ik zou er niet op wedden."
Kloza wijst ook op prognoses van andere analisten die olieprijzen zien zakken tot 50 dollar per vat, een daling van ongeveer 37 procent ten opzichte van het huidige prijsniveau van Brent-olie. Vrijdag noteerde een vat Brent op bijna 79 dollar.
“Ik denk dat olieprijzen flink gaan dalen. Alle analyses voor 2025 wijzen op een hoger aanbod van olie dan wereld nodig heeft. Als de OPEC+-landen een deel van de eerdere productiebeperkingen opheffen, slaat de balans echt door in 2025”.